Rižoto sa piletinom i povrćem

  • Kategorija: Slano

  • Vreme pripreme: 10 min

  • Vreme kuvanja: 55 min

  • Naučite da napravite ovaj kremasti, ukusni rižoto sa piletinom i pečurkama sa našim korak po korak Extrafinim receptom.

Sastojci:

  • 50g puter
  • 85g iseckane slanine
  • 1 veći crni luk iseckan
  • 250g šampinjona, isečen u komadiće
  • 300g ExtraFino Pirinač oljušteni beli dugog zrna
  • 150ml suvog belog vina
  • 1.4l tople pileće supe
  • 140g skuvane piletine, iseckane
  • 50g parmezana ili sveže sitno izrendanog sira
  • Malo iseckanog peršuna
  • So
  • ExtraFino dodatak jelima
  • ExtraFino mleveni biber

Uputstvo:

  1. Ugrejati puter u većem tiganju. Dodati slaninicu i pržiti 5 minuta na srednjoj temperaturi. Dodati luk i pržiti još 10 minuta dok luk ne omekša i ne postane providan.
  2. Umešati pečurke i nastaviti kuvati i mešati narednih 5 minuta. Dodati pirinač i kuvati još 2 minute na srednjoj temperaturi dok pirinač ne počne da postaje proziran.
  3. Sipati vino i dozvoliti da ispari na toploti. Sipati 1/4 pileće supe i namestiti tajmer na 20 minuta.
  4. Nastaviti kuvanje uz često mešanje i dodavanje supe kada se apsorbuje, ovo je najbolje uraditi u još 3 ture, dok se pirinač ne skuva i većina supe je apsorbovana (možda vam neće trebati cela količina supe). Tekstura bi sada trebalo da bude kremasta kao kod sutlijaša.
  5. Dodati piletinu, malo je zagrejati, a onda isključiti vatru. Dodati začine, parmezan/sir i peršun i ostaviti 5 minuta da odstoji kako bi se ostatak tečnosti apsorbovao u pirinač.
  6. Dodati još začina i sira po želji i poslužiti.