Rižoto sa piletinom i povrćem
-
Kategorija: Slano
-
Vreme pripreme: 10 min
-
Vreme kuvanja: 55 min
-
Naučite da napravite ovaj kremasti, ukusni rižoto sa piletinom i pečurkama sa našim korak po korak Extrafinim receptom.
Sastojci:
- 50g puter
- 85g iseckane slanine
- 1 veći crni luk iseckan
- 250g šampinjona, isečen u komadiće
- 300g ExtraFino Pirinač oljušteni beli dugog zrna
- 150ml suvog belog vina
- 1.4l tople pileće supe
- 140g skuvane piletine, iseckane
- 50g parmezana ili sveže sitno izrendanog sira
- Malo iseckanog peršuna
- So
- ExtraFino dodatak jelima
- ExtraFino mleveni biber
Uputstvo:
- Ugrejati puter u većem tiganju. Dodati slaninicu i pržiti 5 minuta na srednjoj temperaturi. Dodati luk i pržiti još 10 minuta dok luk ne omekša i ne postane providan.
- Umešati pečurke i nastaviti kuvati i mešati narednih 5 minuta. Dodati pirinač i kuvati još 2 minute na srednjoj temperaturi dok pirinač ne počne da postaje proziran.
- Sipati vino i dozvoliti da ispari na toploti. Sipati 1/4 pileće supe i namestiti tajmer na 20 minuta.
- Nastaviti kuvanje uz često mešanje i dodavanje supe kada se apsorbuje, ovo je najbolje uraditi u još 3 ture, dok se pirinač ne skuva i većina supe je apsorbovana (možda vam neće trebati cela količina supe). Tekstura bi sada trebalo da bude kremasta kao kod sutlijaša.
- Dodati piletinu, malo je zagrejati, a onda isključiti vatru. Dodati začine, parmezan/sir i peršun i ostaviti 5 minuta da odstoji kako bi se ostatak tečnosti apsorbovao u pirinač.
- Dodati još začina i sira po želji i poslužiti.