Vege burgeri od pasulja
-
Kategorija: Slano
-
Vreme pripreme: 25min
-
Vreme kuvanja: 15min
-
Danas smo pripremili veoma jednostavan recept za vege burgere od pasulja, koje možete upotpuniti raznim svežim povrćem, namazima i sirom.
Sastojci:
- 500g kuvanog ExtraFino belog pasulja
- 2 čena belog luka
- Crveni luk
- 1/2 ljute papričice (proizvoljno)
- 1-2 jajeta
- 30-50g prezle
- Kašičica soli
- ExtraFino mleveni biber
- ExtraFino dodatak jelima
- 25-30ml ulja za prženje
- Pogačice za burgere
- ExtraFino susam (proizvoljno)
Možete dodati još začina po vašem ukusu kao npr peršun, kurkuma, kumin itd.
Uputstvo:
- Skuvati pasulj pa ga ili umutiti u seckalici ili izgnječiti viljuškom.
- Iseckati crveni luk, beli luk i ljutu papričicu na sitne komadiće i ubaciti u činiju u kojoj je izgnječen pasulj.
- Dodati jaje, posoliti, pobireti i dodati ExtraFino susam i ostale začine po želji.
- Dodati oko 30g prezle i mutiti celu smesu. Dodati jos prezle po potrebi. Smesa treba da bude dovoljno kompaktna kako bi se mogle oblikovati loptice.
- Napraviti loptice, zazim ih pritisnuti sa svih strana kako bi se oformirale “pljeskavice”.
- Poslagati ih na tacnu i ostaviti da očvrsnu. Nije neophodno, ali mogu se staviti u frižider na sat.
- Zagrejati ulje u tiganju, i pržiti pljeskavice oko 4-5 minuta dok ne dobiju finu zlatnu boju, zatim okrenuti i pržiti još 3-4 minuta. Ne peći na najjačoj vatri kako ne bi pregorelo sa strane dok ne bude dovoljno ispečeno unutra.
- Staviti gotove pljeskavice u zemičke i dodati ostale premaze i dodatke po želji.