Vege burgeri od pasulja

  • Kategorija: Slano

  • Vreme pripreme: 25min

  • Vreme kuvanja: 15min

  • Danas smo pripremili veoma jednostavan recept za vege burgere od pasulja, koje možete upotpuniti raznim svežim povrćem, namazima i sirom.

Sastojci:

  • 500g kuvanog ExtraFino belog pasulja
  • 2 čena belog luka
  • Crveni luk
  • 1/2 ljute papričice (proizvoljno)
  • 1-2 jajeta
  • 30-50g prezle
  • Kašičica soli
  • ExtraFino mleveni biber
  • ExtraFino dodatak jelima
  • 25-30ml ulja za prženje
  • Pogačice za burgere
  • ExtraFino susam (proizvoljno)
    • Možete dodati još začina po vašem ukusu kao npr peršun, kurkuma, kumin itd.

Uputstvo:

  1. Skuvati pasulj pa ga ili umutiti u seckalici ili izgnječiti viljuškom.
  2. Iseckati crveni luk, beli luk i ljutu papričicu na sitne komadiće i ubaciti u činiju u kojoj je izgnječen pasulj.
  3. Dodati jaje, posoliti, pobireti i dodati ExtraFino susam i ostale začine po želji.
  4. Dodati oko 30g prezle i mutiti celu smesu. Dodati jos prezle po potrebi. Smesa treba da bude dovoljno kompaktna kako bi se mogle oblikovati loptice.
  5. Napraviti loptice, zazim ih pritisnuti sa svih strana kako bi se oformirale “pljeskavice”.
  6. Poslagati ih na tacnu i ostaviti da očvrsnu. Nije neophodno, ali mogu se staviti u frižider na sat.
  7. Zagrejati ulje u tiganju, i pržiti pljeskavice oko 4-5 minuta dok ne dobiju finu zlatnu boju, zatim okrenuti i pržiti još 3-4 minuta. Ne peći na najjačoj vatri kako ne bi pregorelo sa strane dok ne bude dovoljno ispečeno unutra.
  8. Staviti gotove pljeskavice u zemičke i dodati ostale premaze i dodatke po želji.