Rižoto sa morskim plodovima i belim vinom
-
Kategorija: Slano
-
Vreme pripreme: 10-15 minuta
-
Vreme kuvanja: 45-60 minuta
-
ExtraFino je za danas pripremio recept za jedno lagano i brzo jelo od plodova mora nakon čije pripreme će vam kuhinja još satima mirisati na more i leto. Spremanje rižota s morskim plodovima nije zahtevno, potrebno je samo pratiti navedene korake i ovo jednostavno i veoma ukusno jelo mediteranske kuhinje stiže na vaš tanjir.
Sastojci:
- 500g morskih plodova
- 2 veće šargarepe
- 2 crvena luka
- 2 čena belog luka
- 250g ExtraFino finoglaziranog pirinča okruglog zrna
- ExtraFino dodatak jelima
- ExtraFino biber
- Peršun list
- 200ml belog vina
- Maslinovo ulje
Može se koristiti kao prilog ili kao glavno jelo.
Rižoto sa morskim plodovima u belom vinu, uz jednostavnu i minimalnu pripremu i maksimalan ukus, je najidealniji način da pretvorite obični nedeljni obrok u sofisticiranu večeru.
Uputstvo:
- U šerpu srednje veličine potopiti ExtraFino pirinač vodom i ostaviti na stranu dok se završavaju koraci 2 i 3. Zatim je pažljivo isprati i procediti.
- U većem tiganju zagrejati maslinovo ulje na nižoj ili srednjoj temperaturi oko 1-2 minute. Dodati sitno seckan crveni luk i kad omekša dodati na kockice iseckanu šargarepu.
- Nakon toga ubaciti i sitno iseckan 1 čen belog luka da se dinsta zajedno sa crvenim lukom i šargarepom. Posoliti.
- Kad se sve prodinsta dodati morske plodove, začine, belo vino i krupnije seckani beli luk(količina po ukusu), zatim sve prodinstati još 15 minuta.
- Pirinač dobro oprati i staviti da se bari u malo vode oko 4-5 minuta da voda ispari.
- U tako spremljene morske plodove dodati bareni pirinač i još malo belog vina(po ukusu). Sve lagano izmešati, poklopiti i ostavi oko 10-15 minuta da pirinač upije mirise.