Rižoto sa morskim plodovima i belim vinom

  • Kategorija: Slano

  • Vreme pripreme: 10-15 minuta

  • Vreme kuvanja: 45-60 minuta

  • ExtraFino je za danas pripremio recept za jedno lagano i brzo jelo od plodova mora nakon čije pripreme će vam kuhinja još satima mirisati na more i leto. Spremanje rižota s morskim plodovima nije zahtevno, potrebno je samo pratiti navedene korake i ovo jednostavno i veoma ukusno jelo mediteranske kuhinje stiže na vaš tanjir.

Sastojci:

  • 500g morskih plodova
  • 2 veće šargarepe
  • 2 crvena luka
  • 2 čena belog luka
  • 250g ExtraFino finoglaziranog pirinča okruglog zrna
  • ExtraFino dodatak jelima
  • ExtraFino biber
  • Peršun list
  • 200ml belog vina
  • Maslinovo ulje

Može se koristiti kao prilog ili kao glavno jelo.
Rižoto sa morskim plodovima u belom vinu, uz jednostavnu i minimalnu pripremu i maksimalan ukus, je najidealniji način da pretvorite obični nedeljni obrok u sofisticiranu večeru.

Uputstvo:

  1. U šerpu srednje veličine potopiti ExtraFino pirinač vodom i ostaviti na stranu dok se završavaju koraci 2 i 3. Zatim je pažljivo isprati i procediti.
  2. U većem tiganju zagrejati maslinovo ulje na nižoj ili srednjoj temperaturi oko 1-2 minute. Dodati sitno seckan crveni luk i kad omekša dodati na kockice iseckanu šargarepu.
  3. Nakon toga ubaciti i sitno iseckan 1 čen belog luka da se dinsta zajedno sa crvenim lukom i šargarepom. Posoliti.
  4. Kad se sve prodinsta dodati morske plodove, začine, belo vino i krupnije seckani beli luk(količina po ukusu), zatim sve prodinstati još 15 minuta.
  5. Pirinač dobro oprati i staviti da se bari u malo vode oko 4-5 minuta da voda ispari.
  6. U tako spremljene morske plodove dodati bareni pirinač i još malo belog vina(po ukusu). Sve lagano izmešati, poklopiti i ostavi oko 10-15 minuta da pirinač upije mirise.