Limun torta od bademovog brašna
-
Kategorija: Slatko
-
Vreme pripreme: 20 minuta
-
Vreme kuvanja: 40 minuta
-
Stiglo je proleće i ExtraFino je našao savršen recept torte za vas, idealan za toplije dane. Radi se o limun torti, bez glutena, laganoj i vazdušastoj, pravljenoj od bademovog brašna, jaja i šećera. Ukusna poslastica koju ćete sa lakoćom pripremiti i obradovati vaše goste.
Sastojci:
- 4 jaja (velika), razdvojena na žumanca i belanca
- 2 kašike limunove korice (izrendane)
- 100g belog šećera
- 144g bademovog brašna (samlevenog od ExtraFino badema)
- 1 kašika praška za pecivo
- 1/4 kašike mlevenog kardamoma
- 1 kašika ExtraFino belog ili jabukovog sirćeta
- 1 prstohvat soli
- ExtraFino šećer u prahu
Uputstvo:
- Zagrejati rernu na 175°C. Obložiti okruglu duboku tepsiju papirom za kuvanje. Premazati papir za kuvanje i krajeve tepsije puterom.
- Ulupati žumanca, koricu limuna i 1/2 šećera u većoj činiji, dok tekstura ne postane glatka.
- U drugoj činiji, umutiti brašno od ExtraFino badema, mleveni kardamom i prašak za pecivo.
Sipati ovu smesu u žumance smesu i mutiti dok se ne sjedine. Tekstura treba da je gusta i brašnasta. - U čistoj činiji umutiti mikserom belanca (početi na maloj brzini i postepeno povećavati). Kada mehurići počnu da se pojavljuju, dodati prstohvat soli i Extrafino sirće. Kada belanca počnu da rastu, dodati drugu polovinu šećera.
- Sipati trećinu do polovine ulupanih belanaca u badem smesu kako bi se opustila i postala lakša. Nakon toga polako dodati ostatak ulupanih belanaca kašiku po kašiku.
- Nežno presuti smesu u pripremljenu tepsiju. Peći na 175°C oko 30minuta.
- Izvaditi iz rerne. Pustiti da se ohladi. Oštrim tankim nožem razdvojiti tortu od ivica tepsije.
- Izvaditi tortu na tacnu i posuti je ExtraFino šećerom u prahu.