Limun torta od bademovog brašna

  • Kategorija: Slatko

  • Vreme pripreme: 20 minuta

  • Vreme kuvanja: 40 minuta

  • Stiglo je proleće i ExtraFino je našao savršen recept torte za vas, idealan za toplije dane. Radi se o limun torti, bez glutena, laganoj i vazdušastoj, pravljenoj od bademovog brašna, jaja i šećera. Ukusna poslastica koju ćete sa lakoćom pripremiti i obradovati vaše goste.

Sastojci:

  • 4 jaja (velika), razdvojena na žumanca i belanca
  • 2 kašike limunove korice (izrendane)
  • 100g belog šećera
  • 144g bademovog brašna (samlevenog od ExtraFino badema)
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 1/4 kašike mlevenog kardamoma
  • 1 kašika ExtraFino belog ili jabukovog sirćeta
  • 1 prstohvat soli
  • ExtraFino šećer u prahu

Uputstvo:

  1. Zagrejati rernu na 175°C. Obložiti okruglu duboku tepsiju papirom za kuvanje. Premazati papir za kuvanje i krajeve tepsije puterom.
  2. Ulupati žumanca, koricu limuna i 1/2 šećera u većoj činiji, dok tekstura ne postane glatka.
  3. U drugoj činiji, umutiti brašno od ExtraFino badema, mleveni kardamom i prašak za pecivo.
    Sipati ovu smesu u žumance smesu i mutiti dok se ne sjedine. Tekstura treba da je gusta i brašnasta.
  4. U čistoj činiji umutiti mikserom belanca (početi na maloj brzini i postepeno povećavati). Kada mehurići počnu da se pojavljuju, dodati prstohvat soli i Extrafino sirće. Kada belanca počnu da rastu, dodati drugu polovinu šećera.
  5. Sipati trećinu do polovine ulupanih belanaca u badem smesu kako bi se opustila i postala lakša. Nakon toga polako dodati ostatak ulupanih belanaca kašiku po kašiku.
  6. Nežno presuti smesu u pripremljenu tepsiju. Peći na 175°C oko 30minuta.
  7. Izvaditi iz rerne. Pustiti da se ohladi. Oštrim tankim nožem razdvojiti tortu od ivica tepsije.
  8. Izvaditi tortu na tacnu i posuti je ExtraFino šećerom u prahu.