Kako napraviti bademovo brašno?
U poslednjih par godina raste popularnost gluten-free ishrane, a samim time i potražnja za bademovim brašnom. Bademovo brašno ima malu količinu ugljenih hidrata, bogato je proteinom, sadrži mangan, vitamin E i vlakna.
Pravljenje domaćeg bademovog brašna je veoma jednostavno i ExtraFino će vam pomoći i dati smernice kako biste to mogli da uradite.
Postoje 2 načina pripreme bademovog brašna.
1. Mlevenje celog ploda sa kožicom.
Staviti ExtraFino bademe u blender i blendirati dok se ne dobije fina, brašnasta struktura. Blendiranje treba da se radi uz povremene prekide i mućkanje plastike koja sadrži bademe, kako bi se osiguralo da se svi bademi lepo izblendiraju.
Brašno će biti malo tamnije boje nego brašno od blanširanih badema.
2. Mlevenje badema nakon uklanjanja kožice i blanširanja.
ExtraFino bademe je potrebno prokuvati u ključaloj vodi, zatim ih isprati hladnom vodom i polako skidati kožicu rukama koja je nabubrela. Nakon toga oljuštene bademe osušiti papirnim ubrusima i poređati ih po tepsiji, i sušiti u rerni na najmanjoj temperaturi.
Osušene bademe blendirati u prekidima dok se ne dobije brašnasta struktura bele boje.