Meksička enčilada od piletine i pasulja

  • Kategorija: Slano

  • Vreme pripreme: 25-30 min

  • Vreme kuvanja: ~30 min

  • ExtraFino vam danas nudi jedan ukusan i popularan recept meksičke kuhinje. Reč je o enčiladama (enchilada) koje se u svom izvornom obliku sastoje od tortilje i mesa, ali danas postoje mnoge varijante i izbor sastojaka i kombinacija je raznovrstan. Mi smo se odlučili za recept gde su glavni sastojci piletina i pasulj.

Sastojci:

  • 750g pilećeg belog mesa (pileći file-bez kostiju)
  • 500g ExtraFino pasulja
  • 1 crni luk, iseckan
  • 2 čena belog luka, iseckana
  • 1/2 zelene ljute paprike, iseckane
  • 1 crvena babura, iseckana
  • 2 kašičice kumina u prahu
  • 1/2 – 1 kašičica čili praha
  • So i ExtraFino mleveni biber
  • Extrafino dodatak jelima po ukusu
  • 5 čeri paradajza iseckanih na polovine
  • 1 kašika iseckanog lišća od korijandera
  • 500ml kuvanog paradajza
  • 1/2 šolje vode ili pileće supe
  • Izrendan sir (možete koristiti Cheddar, Monterey Jack) količina po želji
  • 12 manjih tortilja (kukuruzne su tradicionalne kod pravljenja enčilada, ali možete koristiti i obične)
  • ExtraFino susam

Uputstvo:

  1. Utrljati ExtraFino dodatak jelima u pileće belo meso, posoliti i pobiberiti po želji. Ispržiti meso i iseckati ga na trake ili komadiće po želji i ostaviti sa strane.
  2. Skuvati ExtraFino pasulj i ostaviti ga sa strane.
  3. Staviti iseckan crni luk da se dinsta, nakon što postane transparentan (providan), dodati ostale začine, beli luk, čili i kumin. Pržiti sve oko 1 minut, pa dodati iseckan čeri paradajz i papriku.
  4. Nakon par minuta dodati piletinu, zatim kuvani paradajz i vodu/supu. Kuvati oko 15 minuta, dodati so i biber po potrebi.
  5. Procediti sos i ostaviti sa strane tečniji deo. Pomešati smešu od mesa sa pasulje, polovinom izrendanog sira i korijanderom.
  6. Tortilje blago zagrejati u mikrotalasnoj (ili u rerni ili na tiganju) kako bi omekšale i bile spremne za filovanje i rolanje.
  7. Zagrejati rernu na 175C.
  8. Napuniti 12 tortilja smešom za meso, po sredini, a zatim ih uviti i poređati po tepsiji.
  9. Kada su sve tortilje poređane, preliti ih ravnomerno sosom koji je prethodno ostavljen sa strane.
  10. Ostatak sira posuti preko svega, a preko njega i ExtraFino susam.
  11. Prekriti jelo folijom i staviti ga da se peče u rernu oko 20 minuta, zatim još 10 minuta bez folije.
  12. Poslužiti jelo toplo, sa salsom po Vašem izboru.