
Meksička enčilada od piletine i pasulja

-
Kategorija: Slano
-
Vreme pripreme: 25-30 min
-
Vreme kuvanja: ~30 min
-
ExtraFino vam danas nudi jedan ukusan i popularan recept meksičke kuhinje. Reč je o enčiladama (enchilada) koje se u svom izvornom obliku sastoje od tortilje i mesa, ali danas postoje mnoge varijante i izbor sastojaka i kombinacija je raznovrstan. Mi smo se odlučili za recept gde su glavni sastojci piletina i pasulj.
Sastojci:
- 750g pilećeg belog mesa (pileći file-bez kostiju)
- 500g ExtraFino pasulja
- 1 crni luk, iseckan
- 2 čena belog luka, iseckana
- 1/2 zelene ljute paprike, iseckane
- 1 crvena babura, iseckana
- 2 kašičice kumina u prahu
- 1/2 – 1 kašičica čili praha
- So i ExtraFino mleveni biber
- Extrafino dodatak jelima po ukusu
- 5 čeri paradajza iseckanih na polovine
- 1 kašika iseckanog lišća od korijandera
- 500ml kuvanog paradajza
- 1/2 šolje vode ili pileće supe
- Izrendan sir (možete koristiti Cheddar, Monterey Jack) količina po želji
- 12 manjih tortilja (kukuruzne su tradicionalne kod pravljenja enčilada, ali možete koristiti i obične)
- ExtraFino susam
Uputstvo:
- Utrljati ExtraFino dodatak jelima u pileće belo meso, posoliti i pobiberiti po želji. Ispržiti meso i iseckati ga na trake ili komadiće po želji i ostaviti sa strane.
- Skuvati ExtraFino pasulj i ostaviti ga sa strane.
- Staviti iseckan crni luk da se dinsta, nakon što postane transparentan (providan), dodati ostale začine, beli luk, čili i kumin. Pržiti sve oko 1 minut, pa dodati iseckan čeri paradajz i papriku.
- Nakon par minuta dodati piletinu, zatim kuvani paradajz i vodu/supu. Kuvati oko 15 minuta, dodati so i biber po potrebi.
- Procediti sos i ostaviti sa strane tečniji deo. Pomešati smešu od mesa sa pasulje, polovinom izrendanog sira i korijanderom.
- Tortilje blago zagrejati u mikrotalasnoj (ili u rerni ili na tiganju) kako bi omekšale i bile spremne za filovanje i rolanje.
- Zagrejati rernu na 175C.
- Napuniti 12 tortilja smešom za meso, po sredini, a zatim ih uviti i poređati po tepsiji.
- Kada su sve tortilje poređane, preliti ih ravnomerno sosom koji je prethodno ostavljen sa strane.
- Ostatak sira posuti preko svega, a preko njega i ExtraFino susam.
- Prekriti jelo folijom i staviti ga da se peče u rernu oko 20 minuta, zatim još 10 minuta bez folije.
- Poslužiti jelo toplo, sa salsom po Vašem izboru.