Pilav od belog pirinča, pasulja i spanaća pripreman u paradajz sosu
-
Kategorija: Slano
-
Vreme pripreme: 40-50 min
-
Vreme kuvanja:
-
Ponekad su jednostavnija jela za pripremu tako dobra i veoma pogodna za one dane kada nam se ne jede neka teška hrana. ExtraFino je pripremio pilav recept za vas, koji je svakako odličan izbor ukoliko želite da pojedete nešto lagano i zdravo, a da pritom ostanete siti. Rezultat ovog recepta je ukusno jelo koje se može služiti kao ručak/večera za vegeterijance i vegane ili kao prilog uz recimo grilovano meso.
Sastojci:
- 425g iseckanog paradajza
- 425g skuvanog ExtraFino belog pasulja
- 110g iseckanog zamrznutog spanaća
- 1 šolja nekuvanog ExtraFino belog pirinča dugog zrna
- 1,5 šolje supe od povrća
- 1 supena kašika maslinovog ulja
- 2 čena belog luka
- 1/2 kašičice sušenog origana
- 1/2 kašičice sušenog bosiljka i svežeg bosiljka po izboru
- 1/4 kasičice sušenog timijana (majčina dušica)
- 1/4 kasičice sušenog ruzmarina
- Prstohvat tucane paprike
- ExtraFino biber u zrnu (oko 10 komada)
- Četvrtina šolje paradajz sosa
- 1/2 kašičice braon šećera
- 1/4 kašikice soli (ili više po ukusu)
- 1 beli luk
Uputstvo:
- Spanać sipati u činiju i pustiti da se malo otopi.
- Iseckati crni i beli luk. Ostaviti crni luk sa strane. Staviti maslinovo ulje, iseckani beli luk, origano, bosiljak, timijan, ruzmarin, tucanu papriku i biber u zrnu u šerpu ili duboki tiganj. Propržiti začine i beli luk na srednjoj vatri oko 1 minut.
- Dodati paradajz sos i braon šećer u šerpu/tiganj i pržiti oko 2-3 minute.
- Dodati iseckani crni luk i so i nastaviti kuvanje još nekoliko minuta ili dok luk ne postane mekan i transparentan (providan).
- U međuvremenu ili prethodno skuvati pasulj i iscediti ga. Dodati iseckani paradajz, pasulj, spanać i nekuvani pirinač u šerpu/tiganj. Dodati supu od povrća i brzo promešati kako bi se sastojci ujedinili.
- Poklopiti šerpu/tiganj i pojačati temperaturu/vatru na srednje visoku. Dozvoliti smeši da proključa. Kada dostigne ključanje, smanjiti toplotu na najmanji stepen, kako bi smeša i dalje krčkala narednih 15-20 minuta ili dok se većina tečnosti ne apsorbuje. Isključiti toplotu skroz i ostaviti šerpu/tiganj još 10 minuta.
- Poslužiti jelo.
Prijatno!