Zdravstvene beneficije suvog grožđa

Suvo grožđe je, kao što naziv kaže, grožđe koje je osušeno na suncu ili u dehidratoru za hranu.
Često se koristi:
Kao toping salate
Pomešano sa ovsenom kašom
U jogurtu
U kolačima.

Verovatno ste ih do sad jeli u sklopu kolača, torti, hleba i mafina. Iako su grožđice male veličine, pune su energije i bogate vlaknima, vitaminima i mineralima.
Prirodno su slatke i sadrže dosta šećera i kalorija, ali su dobre po naše zdravlje ukoliko se jedu u umerenim količinama. Zapravo, mogu da poboljšavaju probavu, povećaju nivo gvožđa i da održavaju kosti jakima.

Vlakna
Vlakna pospešuju probavu i doprinose osećaju sitosti, tako da ako želite da izgubite koju kilu, hrana puna vlaknima je pravi izbor za vas.
Takođe, poznato je da dijetska vlakna smanjuju nivoe lošeg tipa holesterola (LDL).

Gvožđe
Grožđice su dobar izvor gvožđa. Gvožđe je bitno kod proizvodnje crvenih krvnih zrnaca i pomaže im da nose kiseonik ćelijama našeg tela. Treba da unosite dovoljno gvožđa kako bi došlo do prevencije anemičnosti.

Kalcijum i bor
Kalcijum je esencijalan za zdrave i jake zubi i kosti.
Grožđice takođe sadrže bor, koji radi sa Vitaminom D i kalcijumom na održanju zdravih kostiju i zglobova. Igra ulogu u lečenju osteoporoze (progresivni gubitak koštane mase).

Antioksidansi
Grožđice su izuzetan izvor prirodno nastalih hemikalija koje se zovu fitonutrijenti, kao što su fenoli i polifenoli. Ove tipove nutrijenata smatramo antioksidansima.
Antioksidansi pomažu da se otklone slobodni radikali iz krvi i mogu da spreče oštećenje ćelija i DNK.

ExtraFino u svojoj ponudi ima i suvo grožđe.