Kaserola recept
-
Kategorija: Slano
-
Vreme pripreme: 30 - 60 minuta
-
Vreme kuvanja:
-
Kaserola je francuski naziv za jelo koje se pravi isključivo u jednoj posudi (tepsiji), ukusno i nekomplikovano. ExtraFino je spremio recept jedne zdrave i ukusne kombinacije, bez jaja, pogodan za sve tipove ishrane.
Sastojci:
- 1 supena kašika maslinovog ulja
- 1 luk, srednje veličine, iseckan
- 3 čena belog luka, iseckana ili samlevena
- 1/2 šolje suvog belog vina
- 1 supena kašika svežeg lista timijana (majčine dušice) ili 1 kašikica osušenog
- 1 supena kašika iseckanog svežeg ruzmarina (ili 1 kašikica osušenog)
- 350-400g ExtraFino pasulja belog skuvanog
- 350-400g iseckanog paradajza
- 1/4 šolje paradajz paste
- 1/4 supene kašike tucane paprike ili po ukusu
- ExtraFino dodatak jelima, so i biber po ukusu
- 500g ExtraFino palente, prethodno ispečene i isečene na kružne oblike prečnika oko 3cm
Uputstvo:
- Preliti dno tiganja uljem i staviti na šporet da se greje na srednjoj toploti.
- Kada se ulje zagreje, dodati luk i kuvati ga/dinstati, uz povremeno mešanje, oko 5 minuta, dok ne postane mekan i providan. U njega dodati beli luk i kuvati još 1 minut.
- Uliti vino, dodati timijan i ruzmarin. Povećati toplotu kako bi se vino krčkalo i dozvoliti da se krčka dok se količina smese ne smanji za polovinu.
- Dodavati pasulj, paradajz, paradajz pastu i tucanu papriku, uz mešanje.
- Povećati toplotu tako da smeša proključa. Smanjiti toplotu i ostaviti smešu da se krčka oko 10 minuta uz povremeno mešanje. Dodavati vodu u tiganj tokom kuvanja kako se smeša strvdnjava. Cilj je da ova paradajiz smeša bude gustine kao sos za špagete.
- Skloniti tiganj sa ringle, i začiniti ga tucanom paprikom, soli i biberom.
- Zagrejati rernu na 200C.
- Tepsiju preliti sa 1/3 prethodno napravljene smeše. Preko toga poređati jedan sloj isečene palente.
Ponovo preliti 1/3 paradajz-pasulj smeše preko palente. Ostatak isečene palente poređati preko svega. Prekriti tepsiju i peći oko 20 minuta. - Opciono otkriti tepsiju, dodati sira preko, i peći jos nekoliko minuta dok se sir ne istopi.
- Izvaditi kaserolu iz rerne i ostaviti je 5 minuta da se ohladi.
Iseći i poslužiti.
ExtraFino je tu za vas i spreman da pomogne oko pripreme za kaserolu.
U našoj ponudi možete naći pasulj i palentu koji se odlično uklapaju u ovaj recept.
Baš je Extra kad je Fino!