KUGLOF – jedan od najstarijih modeliranih kolača

  • Kategorija: Slatko

  • Vreme pripreme: 30 - 60 minuta

  • Vreme kuvanja:

  • Kuglof, jedan od najstarijih modeliranih kolača, se ubraja u vrstu biskvita i predstavlja veoma popularan kolač koji možete konzumirati uz kafu ili čaj, kao doručak ili ukusnu užinu. Jedan od prvih recepata za pravljenje kuglofa potiče iz davne 1581. godine. Poreklom je iz Nemačke, poznat kao kugelhupf, guglhupf, gugelhopf, a na francuskom kao kouglof, kougelhof, ili kougelhopf. Često se može naći i u Austriji, Švajcarskoj i Poljskoj, Srbiji i Hrvatskoj, Italiji... Nekada je kuglof bio znak prestiža i vezivao se samo za imućne porodice. Danas je ovaj kolač pristupačan svima, a možete ga pripremiti u svom domu uz ExtraFino proizvode.

Sastojci:

  • 4 jaja
  • prstohvat soli
  • 130g ExtraFino šećera u prahu
  • 1 vanil šećer
  • 150ml ulja
  • 250ml jogurta
  • 200g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 200g ExtraFino lešnika
  • 100g ExtraFino badema
  • 100g ExtraFino suvog grožđa
  • 280g mlečne čokolade

Uputstvo:

  1. Pre pripreme kuglofa, izvaditi maslac i jaja na sobnu temperaturu. Kad maslac omekša, kalup za kuglof podmazati s malo maslaca i brašna.
  2. ExtraFino lešnike i bademe usitniti, tako da budu krupno mleveni ili sitnije iseckani, a 180 g mlečne čokolade iseći na sitne kockice. Dodati u smesu 100g ExtraFino suvog grožđa. Uključiti rernu da se greje na 200 stepeni.
  3. Jaja, so, ExtraFino šećer u prahu i vanil šećer mutiti mikserom dok ne nastane svetlo žuta penasta masa. Zatim dodati ulje i opet umutiti. Miks orašastih plodova pomešati sa brašnom i praškom za pecivo, pa sve to, zajedno sa jogurtom, dodati u jaja i lagano mešati. Na kraju dodati čokoladu.
  4. Testo sipati u prethodno podmazan kalup i peći na 180 stepeni, 40-50min (obavezno uraditi proveru sa čačkalicom, ako nema testa na njoj, kuglof je pečen)
  5. Kada je gotov, kuglof ostaviti da se dobro ohladi pa tek izvaditi iz kalupa. Istopiti preostalu čokoladu, preliti preko i ukrasiti lešnicima.

Prijatno!