Upotreba sirćeta van ishrane

Svima nam je poznato da se sirće koristi u ishrani, pogotovo kao dodatak salati kako bi njen ukus činio bogatijim.
Međutim, pored toga, sirće ima niz drugih upotreba. Neke od njih navodimo dalje u tekstu:

1. Univerzalno sredstvo za čišćenje
Sirće je idealno sredstvo za čišćenje svih prljavih površina i pritom ubija neželjenje bakterija. Možete koristiti jabukovo sirće za pranje sudova.
Obično sirće i jabukovo u kombinaciji sa vodom se mogu koristiti za čišćenje kompjutera, miša, tastature, štampača itd. Potrebna vam je jedna obična krpa sa kojom ćete prelaziti preko ovih površina. Takođe je važno da su svi uređaji tokom čišćenja isključeni. Za miš i manje površine, koristite štapiće za uši kako biste dopreli do svakog dela koji treba očistiti.
Odlično je sredstvo za čišćenje frižidera i zamrzivača. U ovom slučaju preporučujemo upotrebu belog sirćeta sa toplom vodom. Sirće će isparavati i topiti masnoću i mrlje.
Možete ukloniti fleke od masti i kamenca nastale u sudoperi uz pomoć soda bikarbone i sirćeta. Prvo se pospe sodabikarbona i trlja se površina sa sunđerom. Nakon toga natopljenje ubruse sirćetom poređajte po sudoperi i ostavite oko 20 minuta.
S obzirom na to da jabukovo sirće ima antibakterijska dejstva, možete da ga koristite kao domaće napravljeno sredstvo za čišćenje četkica za zube. U mešavinu sirćeta, vode i soda bikarbone ostavite glavu vaše četkice oko 30 minuta. Obavezno je dobro isperite nakon toga.

2. Izbeljivanje zuba
Jabukovo sirće je kiselo, pa ga neki ljudi koriste kako bi uklonili fleke i izbelili zube.
Ako želite ovo da isprobate, utrljajte malu količinu jabukovog sirćeta na zube sa štapićem za uši. Rezultat neće biti vidljiv nakon jednog tretmana, ali ponavljanje tretmana vremenom može dovesti do otklanjanja fleka. Ali obavezno dobro isperite usta nakon ovoga, jer kiselost sirćeta može da ošteti zubnu gleđ.

3. Uklanjanje bradavica
Neki misle da je ovo mit, ali sirće zbog svoje kiselosti je prirodno sredstvo za uklanjanje bradavica. Treba naglasiti da je ovo metoda koju možete da isprobate, ali njena efikasnost zavisi od osobe do osobe. Takođe možete da osećate peckanje tokom procesa.

4. Ispiranje kose
Rečeno je da ispiranje kose jabukovim sirćetom otklanja naslage koje su se nakupile od drugih proizvoda, dodaje sjaj i pomaže nam kod odmrsnjavanja kose. Pomešajte jabukovo sirće i vodu pola pola i prelijte kosu mešavinom. Ostavite par minuta na kosi pre ispiranja. Ako imate osetljivu kožu, probajte sa blažim rastvorom, zbog kiselosti sirćeta.

5. Čuvanje hrane
Sirće je efektivni konzervans. Deluje tako što čini hranu više kiselom, a to deaktivira enzime i ubija bakterije koje se nalaze u hrani koje mogu da izazovu kvarenje.