Limun torta sa bademovim brašnom
-
Kategorija: Slatko
-
Vreme pripreme: 60 minuta
-
Vreme kuvanja: 30 minuta
-
Novi omiljeni recept za kremastu osvežavajuću limun tortu sa bademovim brašnom.
Sastojci:
Sastojci za 2 kore:
- 4 jaja (velika), razdvojena na žumanca i belanca
- 2 kašike limunove korice (izrendane)
- 200g šećera
- 145g bademovog brašna (samlevenog od ExtraFino badema)
- 1 kašika praška za pecivo
- 1/4 kašike mlevenog kardamoma
- 1 kašika ExtraFino belog ili jabukovog sirćeta
- 1 prstohvat soli
- ExtraFino šećer u prahu
Sastojci za fil:
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 150 ml limunovog soka (sveže isceđenog)
- 2 kašike rendane limunove korice
- 200 ml slatke pavlake
- 2 kašike brašna
- 1 kašičica vanilin šećera
Uputstvo:
Kora:
- Zagrejte rernu na 175°C. Obložite okruglu duboku tepsiju papirom za pečenje i premažite puterom.
- U većoj činiji umutite žumanca, koricu limuna i 100 g šećera dok smesa ne postane glatka. U drugoj činiji pomešajte brašno od ExtraFino badema, mleveni kardamom i prašak za pecivo.
- Dodajte suve sastojke u smesu sa žumancima i mešajte dok se ne sjedine. Tekstura treba da bude gusta i brašnasta.
- U čistoj činiji, mikserom umutite belanca (počnite na maloj brzini i postepeno povećavajte).
- Kada mehurići počnu da se pojavljuju, dodajte prstohvat soli i Extrafino sirće. Kada belanca počnu da rastu, dodajte preostalih 100 g šećera. Sipajte trećinu do polovine ulupanih belanaca u smesu sa bademom kako bi se opustila i postala lakša. Polako dodajte ostatak ulupanih belanaca, kašiku po kašiku, pažljivo mešajući.
- Podelite smesu na 2 dela (od ove smese se dobiju 2 kore). Pecite na 175°C oko 30 minuta.
Fil:
- U velikoj posudi umutite jaja i šećer dok smesa ne postane penasta.
- Dodajte limunov sok, rendanu limunovu koricu, slatku pavlaku, brašno i vanilin šećer, pa sve dobro promešajte dok ne dobijete glatku smesu.
- Izvadite kalup sa korom iz frižidera i preko nje sipajte pripremljeni fil. Preko staviti drugu koru.
- Pecite tortu u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni oko 30-35 minuta, ili dok fil ne postane čvrst na dodir.