Limun torta sa bademovim brašnom

  • Kategorija: Slatko

  • Vreme pripreme: 60 minuta

  • Vreme kuvanja: 30 minuta

  • Novi omiljeni recept za kremastu osvežavajuću limun tortu sa bademovim brašnom.

Sastojci:

Sastojci za 2 kore:

  • 4 jaja (velika), razdvojena na žumanca i belanca
  • 2 kašike limunove korice (izrendane)
  • 200g šećera
  • 145g bademovog brašna (samlevenog od ExtraFino badema)
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 1/4 kašike mlevenog kardamoma
  • 1 kašika ExtraFino belog ili jabukovog sirćeta
  • 1 prstohvat soli
  • ExtraFino šećer u prahu


Sastojci za fil:

  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 150 ml limunovog soka (sveže isceđenog)
  • 2 kašike rendane limunove korice
  • 200 ml slatke pavlake
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašičica vanilin šećera

Uputstvo:

Kora:

  1. Zagrejte rernu na 175°C. Obložite okruglu duboku tepsiju papirom za pečenje i premažite puterom.
  2. U većoj činiji umutite žumanca, koricu limuna i 100 g šećera dok smesa ne postane glatka. U drugoj činiji pomešajte brašno od ExtraFino badema, mleveni kardamom i prašak za pecivo.
  3. Dodajte suve sastojke u smesu sa žumancima i mešajte dok se ne sjedine. Tekstura treba da bude gusta i brašnasta.
  4. U čistoj činiji, mikserom umutite belanca (počnite na maloj brzini i postepeno povećavajte).
  5. Kada mehurići počnu da se pojavljuju, dodajte prstohvat soli i Extrafino sirće. Kada belanca počnu da rastu, dodajte preostalih 100 g šećera. Sipajte trećinu do polovine ulupanih belanaca u smesu sa bademom kako bi se opustila i postala lakša. Polako dodajte ostatak ulupanih belanaca, kašiku po kašiku, pažljivo mešajući.
  6. Podelite smesu na 2 dela (od ove smese se dobiju 2 kore). Pecite na 175°C oko 30 minuta.

Fil:

  1. U velikoj posudi umutite jaja i šećer dok smesa ne postane penasta.
  2. Dodajte limunov sok, rendanu limunovu koricu, slatku pavlaku, brašno i vanilin šećer, pa sve dobro promešajte dok ne dobijete glatku smesu.
  3. Izvadite kalup sa korom iz frižidera i preko nje sipajte pripremljeni fil. Preko staviti drugu koru.
  4. Pecite tortu u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni oko 30-35 minuta, ili dok fil ne postane čvrst na dodir.