TTEOKBOKKI

  • Kategorija: Slano Uncategorized

  • Vreme pripreme: 20 minuta

  • Vreme kuvanja: 25 minuta

  • Tteokbokki je jedan od najpopularnijih korejskih uličnih specijaliteta . Između ostalog, današnji recept se pravi sa korejskim kolačima od pirinča, koji se mogu pripremati i u drugim korejskim jelima. Ukus je veoma egzotičan, a obzirom da se ovo naziva uličnom poslasticom, zaprepastiće vas koliko je zapravo zdravo. Uz malo truda i strpljenja, možete povesti svoja čula čak do daleke Azije.

Sastojci:

Sastojci:

  • 350g korejskih pirinčanih kolača 
  • 150g korejskih ribljih kolača, ispere se preko tople vode
  • 2 šolje riblje supe
  • 60g crnog luka tanko iseckanog

Tteokbokki  sos:

  • 3 kašičice čili paste
  • 1 ½ kašičica šećera
  • kašičica soja sosa
  • 1 kašičica mlevenog belog luka
  • 1 kašičica čili pahuljica

Dodaci:

  • 1 kašičica prženog ExtraFino susama
  • 1 kašičica susamovog ulja
  • 1 stabljika zelenog luka, sitno seckanog

Za korejske kolače:

  • šolje mokrog pirinčanog brašna ( 2,5 šolje ExtraFino pirinča okruglog zrna)
  • 1 kašičica kukuruznog skroba
  • 1 kašičica so
  • 350ml kipuće vode
  • ½  kašičica susamovog ulja

Uputstvo:

Za pirinčani kolač:

  1. Isprati 2,5 šolje pirinča (pirinač kratkog zrna ili pirinač srednjeg zrna, dok se voda ne procedi.
    Staviti pirinač u posudu srednje veličine i napuniti posudu sa malo vode.
  2. Potopiti ga preko noći ili na 12 sati.
  3. Procediti vodu i ostaviti pirinač da se suši sat vremena.
  4. Samleti pirinač u blenderu dok se pirinač ne pretvori u fini prah.
  5. Prosejati pirinčano brašno u čistu posudu.
  6. Ukloniti sve grudvice ili neprilagođena zrna pirinča.
  7. Ponoviti postupak.
  8. Sjediniti pirinčano brašno, kukuruzni skrob, so i ¼ šolje ključale vode u bezbednoj posudi za mikrotalasnu, dobro promešati.
  9. Dodati još ¼ šolje ključale vode i ponovo ih izmešati.
  10. Smesa za pirinčani kolač treba da bude glatka i laka za mešanje, a ne tvrda kao testo za kolače
  11. Pokriti činiju, ostavljajući mali razmak da para može da izlazi.
  12. Staviti posudu u mikrotalasnu i zagrejte je oko 2 minuta (na bazi mikrotalasne pećnice od 1250W).
  13. Izvaditi posudu i dodajte ¼ šolje preostale ključale vode.
  14. Pokriti posudu ponovo i vratiti posudu u mikrotalasnu i zagrejte je još 1 minut i 30 sekundi.
  15. Skloniti činiju iz mikrotalasne.
  16. Dasku za sečenje prekriti silikonskom folijom.
  17. Pažljivo izvaditi testo za pirinčani kolač iz činije i staviti ga na dasku.
  18. Na ruke stavite par debelih pamučnih rukavica.
  19. Iseckati testo za pirinčani kolač.
  20. Ulupati ga čekićem za meso oko 5 min da bi pirinčani kolač imao lepu elastičnu teksturu.

Za sos:

  1. Supu skuvati u plitkoj šerpi na srednjoj temperaturi i rastvoriti tteokbokki sos konstantno mešajući.
  2. Dodati pirinčane kolače, riblje kolače i luk.
  3. Prokuvati ih još 3 do 5 min dok se pirinčani kolači potpuno ne skuvaju.
  4. Krčkati ga na niskoj temperaturi još 2 do 4 min.
  5. Dodati susamovo ulje, susam, i zeleni luk pa brzo promešati.
  6. Poslužiti toplo.