TTEOKBOKKI
-
Kategorija: Slano Uncategorized
-
Vreme pripreme: 20 minuta
-
Vreme kuvanja: 25 minuta
-
Tteokbokki je jedan od najpopularnijih korejskih uličnih specijaliteta . Između ostalog, današnji recept se pravi sa korejskim kolačima od pirinča, koji se mogu pripremati i u drugim korejskim jelima. Ukus je veoma egzotičan, a obzirom da se ovo naziva uličnom poslasticom, zaprepastiće vas koliko je zapravo zdravo. Uz malo truda i strpljenja, možete povesti svoja čula čak do daleke Azije.
Sastojci:
Sastojci:
- 350g korejskih pirinčanih kolača
- 150g korejskih ribljih kolača, ispere se preko tople vode
- 2 šolje riblje supe
- 60g crnog luka tanko iseckanog
Tteokbokki sos:
- 3 kašičice čili paste
- 1 ½ kašičica šećera
- kašičica soja sosa
- 1 kašičica mlevenog belog luka
- 1 kašičica čili pahuljica
Dodaci:
- 1 kašičica prženog ExtraFino susama
- 1 kašičica susamovog ulja
- 1 stabljika zelenog luka, sitno seckanog
Za korejske kolače:
- šolje mokrog pirinčanog brašna ( 2,5 šolje ExtraFino pirinča okruglog zrna)
- 1 kašičica kukuruznog skroba
- 1 kašičica so
- 350ml kipuće vode
- ½ kašičica susamovog ulja
Uputstvo:
Za pirinčani kolač:
- Isprati 2,5 šolje pirinča (pirinač kratkog zrna ili pirinač srednjeg zrna, dok se voda ne procedi.
Staviti pirinač u posudu srednje veličine i napuniti posudu sa malo vode. - Potopiti ga preko noći ili na 12 sati.
- Procediti vodu i ostaviti pirinač da se suši sat vremena.
- Samleti pirinač u blenderu dok se pirinač ne pretvori u fini prah.
- Prosejati pirinčano brašno u čistu posudu.
- Ukloniti sve grudvice ili neprilagođena zrna pirinča.
- Ponoviti postupak.
- Sjediniti pirinčano brašno, kukuruzni skrob, so i ¼ šolje ključale vode u bezbednoj posudi za mikrotalasnu, dobro promešati.
- Dodati još ¼ šolje ključale vode i ponovo ih izmešati.
- Smesa za pirinčani kolač treba da bude glatka i laka za mešanje, a ne tvrda kao testo za kolače
- Pokriti činiju, ostavljajući mali razmak da para može da izlazi.
- Staviti posudu u mikrotalasnu i zagrejte je oko 2 minuta (na bazi mikrotalasne pećnice od 1250W).
- Izvaditi posudu i dodajte ¼ šolje preostale ključale vode.
- Pokriti posudu ponovo i vratiti posudu u mikrotalasnu i zagrejte je još 1 minut i 30 sekundi.
- Skloniti činiju iz mikrotalasne.
- Dasku za sečenje prekriti silikonskom folijom.
- Pažljivo izvaditi testo za pirinčani kolač iz činije i staviti ga na dasku.
- Na ruke stavite par debelih pamučnih rukavica.
- Iseckati testo za pirinčani kolač.
- Ulupati ga čekićem za meso oko 5 min da bi pirinčani kolač imao lepu elastičnu teksturu.
Za sos:
- Supu skuvati u plitkoj šerpi na srednjoj temperaturi i rastvoriti tteokbokki sos konstantno mešajući.
- Dodati pirinčane kolače, riblje kolače i luk.
- Prokuvati ih još 3 do 5 min dok se pirinčani kolači potpuno ne skuvaju.
- Krčkati ga na niskoj temperaturi još 2 do 4 min.
- Dodati susamovo ulje, susam, i zeleni luk pa brzo promešati.
- Poslužiti toplo.