Sve što treba da znate o crnom biberu

Crni biber se koristi u ishrani kao začin koji čini naša jela ukusnijima, ali pored toga on zajedno sa svojom alkaloidnom komponentom piperin poseduje lekovita svojstva.
Crni biber je višegodišnja skrivenosemenica iz porodice Piperaceae koja potiče iz Indije i jedan je od prvih otkrivenih začina.

Nutritivna vrednost crnog bibera
Crni biber je veoma dobar izbor vlakana, gvožđa, mangana, kalijuma i vitamina K. Pored toga on sadrži ugljene hidrate, proteine, masti i fitosterole. Ostali mikronutrijenti u crnom biberu su bakar, kalcijum, magnezijum, fosfor, kalijum, cink, selen, folna kiselina, vitamin B2, vitamin B3, vitamin B6, vitamin A, vitamin C, holin i betain.

Trenutno nema tačnih smernica koliko bi osoba bilo kog pola i bilo kojih godina trebalo da unese crnog bibera. Ali ima sugestija da dodavanje začina može da pomogne u obogaćenju ukusa kada osoba pokušava da smanji unos šećera, sodijuma i zasićenih masti.

Zdravstvene beneficija crnog bibera

Visok u antioksidantima
Piperin, biljno jedinjenje u crnom biberu, ima jaka antioksidantivna svojstva.
Telo proizvodi slobodne radikale, nestabilni molekuli koji mogu da oštete ćelije, prirodno i kao reakcija na stres okruženja.
Istraživanja su pokazala da ishrana koja je bogata antioksidantima može da smanji oštećenja od slobodnih radikala. Npr. testiranja pokazuju da suplementi crnog bibera i piperina mogu da spreče ili uspore napredovanje lošeg dejstva slobodnih radikala i bolesti vezanih za njih kao što su ateroskleroza, dijabetes i rak.

Poboljšava probavu
Crni biber povećava produkciju i lučenje hlorovodične kiseline u želucu, što poboljšava probavu i olakšava varenje hrane. Hlorovodonična kiselina je važna komponenta želudačnog soka koji priprema hranu za prolazak kroz creva i omogućava apsorpciju hranljivih materija. Smatra se da piperin u crnom biberu utiče na povećanje lučenja hlorovodonične kiseline. Crni biber također jača digestivni trakt, čime se smanjuje vreme potrebno za tranzit hrane.

Regulacija nivoa šećera u krvi
Antioksidativna svojstva crnog bibera mogu pomoći u tretmanu dijabetesa i stabilizacije nivoa šećera u krvi. Jedna studija objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences u SAD u 2016. otkrila je da piperin pomaže u regulaciji metabolizma u mišićnom tkivu u stanju mirovanja, a to može pomoći dijabetičarima i olakšati gubitak viška telesne mase.