Italijanski biscotti

  • Kategorija: Slatko

  • Vreme pripreme: 15-20min

  • Vreme kuvanja: 20-25min

  • Biskoti su tradicionalna italijanska peciva. Klasični biskoti su suvi i hrskavi, i time idealni za umakanje u kafu ili čaj. Ponekad su preliveni istopljenom čokoladom. Možete naći mnogo različitih biskoti recepata, ali svi oni uglavnom sadrže ukus badema ili vanile. S obzirom da se pripremaju sa manje maslaca i šećera, smatra se da su zdraviji kolači. ExtraFino je izabrao recept čokoladnog biskotija.

Sastojci:

  • 4 kašike hladnog neslanog maslaca
  • 3/4 šolje šećera
  • 2 veća jaja
  • 1 kašičica ekstrakta od vanile (sirup)
  • 1/2 šolje nezaslađenog kakao praha
  • 1 šolja brašna
  • 3/4 belog integralnog brašna
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 1/2 kašike soli
  • 1 šolja čokoladnih komadića
  • 1/2 šolje iseckanih ExtraFino badema
  • 1/3 ExtraFino lešnika
  • ExtraFino šećer u prahu

Uputstvo:

  1. Zagrejati rernu do 180C. Obložiti tepsiju papirom za kuvanje.
  2. Uz pomoć miksera, umutiti maslac i šećer dok ne postanu kremasti.
  3. Dodati jaja i vanila ekstrakt. Mutiti dok smeša ne postane ujedinjena.
  4. U činiju srednje veličine umutiti ručno kakao, brašno, prašak za pecivo i so.
  5. Dodati brašno smešu u jaja smešu i mutiti miskerom srednjom brzinom.
  6. Dodati čokoladne komadiće, bademe i lešnike u smešu.
  7. Podeliti testo na pola. Obe polovine oblikovati u rolne dužine vaše tepsije.
  8. Postaviti rolne na pripremljenu tepsiju. Koristeći ruke izravnati testo dok ne bude 1cm debljine. Nežno pritiskati krajeve valjka dok nisu izravnati i ujednačeni.
  9. Peći oko 20-25 minuta, dok ne postane testo svetlo zlatno i centar testa nije skoro tvrd.
  10. Pustiti testo da se ohladi na papiru za kuvanje oko 30 minuta.
  11. Koristeći oštar nož iseći testo u biscotti oblik. Pritiskati ravno na dole sa nožem.
  12. Postaviti isečene biskotije polegnute na stranu na papir za kuvanje. Peći oko 12-16 minuta, dok ne postanu suvi. Centar kolačića će biti malo mekan i postajaće sve više hrskavi dok se hlade.
  13. Posuti ih ExtraFino šećerom u prahu.
  14. Poslužiti uz kafu ili čaj.

Prijatno!