
Italijanski biscotti

-
Kategorija: Slatko
-
Vreme pripreme: 15-20min
-
Vreme kuvanja: 20-25min
-
Biskoti su tradicionalna italijanska peciva. Klasični biskoti su suvi i hrskavi, i time idealni za umakanje u kafu ili čaj. Ponekad su preliveni istopljenom čokoladom. Možete naći mnogo različitih biskoti recepata, ali svi oni uglavnom sadrže ukus badema ili vanile. S obzirom da se pripremaju sa manje maslaca i šećera, smatra se da su zdraviji kolači. ExtraFino je izabrao recept čokoladnog biskotija.
Sastojci:
- 4 kašike hladnog neslanog maslaca
- 3/4 šolje šećera
- 2 veća jaja
- 1 kašičica ekstrakta od vanile (sirup)
- 1/2 šolje nezaslađenog kakao praha
- 1 šolja brašna
- 3/4 belog integralnog brašna
- 1 kašika praška za pecivo
- 1/2 kašike soli
- 1 šolja čokoladnih komadića
- 1/2 šolje iseckanih ExtraFino badema
- 1/3 ExtraFino lešnika
- ExtraFino šećer u prahu
Uputstvo:
- Zagrejati rernu do 180C. Obložiti tepsiju papirom za kuvanje.
- Uz pomoć miksera, umutiti maslac i šećer dok ne postanu kremasti.
- Dodati jaja i vanila ekstrakt. Mutiti dok smeša ne postane ujedinjena.
- U činiju srednje veličine umutiti ručno kakao, brašno, prašak za pecivo i so.
- Dodati brašno smešu u jaja smešu i mutiti miskerom srednjom brzinom.
- Dodati čokoladne komadiće, bademe i lešnike u smešu.
- Podeliti testo na pola. Obe polovine oblikovati u rolne dužine vaše tepsije.
- Postaviti rolne na pripremljenu tepsiju. Koristeći ruke izravnati testo dok ne bude 1cm debljine. Nežno pritiskati krajeve valjka dok nisu izravnati i ujednačeni.
- Peći oko 20-25 minuta, dok ne postane testo svetlo zlatno i centar testa nije skoro tvrd.
- Pustiti testo da se ohladi na papiru za kuvanje oko 30 minuta.
- Koristeći oštar nož iseći testo u biscotti oblik. Pritiskati ravno na dole sa nožem.
- Postaviti isečene biskotije polegnute na stranu na papir za kuvanje. Peći oko 12-16 minuta, dok ne postanu suvi. Centar kolačića će biti malo mekan i postajaće sve više hrskavi dok se hlade.
- Posuti ih ExtraFino šećerom u prahu.
- Poslužiti uz kafu ili čaj.
Prijatno!