Unapredite svoje kulinarske veštine već danas

Bilo da ste početnik u kuhinji ili iskusni kuvar, svima nekada treba podsetnik nekih osnovnih trikova koje možete da koristite kako biste unapredili svoje veštine, i saveta kako biste učinili vaša jela ukusnim i nezaboravnim.
Naučite par caka i trikova uz ExtraFino i postanite sam svoj kuvar.

1. Vežbajte i zapisujte.
Redovno kuvanje kod kuće će pomoći da poboljšate i usavršite vaše veštine.
Dok pripremate određeno jelo po nečijem receptu, bitno je zapisivati šta vam se svidelo a šta nije, kako biste sledeći put mogli da ga korigujete, tj. da izbacite ili dodate neki sastojak po vašem ukusu.

2. Počnite sa standardnim receptima i pročitajte ih do kraja pre nego što počnete da kuvate.

3. Pripremite sve sastojke pre početka kuvanja.

4. Naučite da balansirate ukuse.

5. Postavite tajmer na par minuta manje od onoga kako je naglašeno.
Ne rade sve rerne isto, i bolje je proveravati jelo s vremena na vreme, pa ga ostaviti još koji minut, nego doći do izgorele situacije.

6. Začine dodavati u toku kuvanja i isprobavati hranu, nemojte čekati sam kraj.

7. Naučite da pravite marinade.
Zašto vam se često čini da je meso u vašem omiljenom restoranu ukusnije i sočnije nego kada ga pripremate sami? Odgovor se nalazi u marinadi. Meso obično mariniramo iz 2 razloga, da dodamo ukus, i da ga omekšamo.

8. Kuvanje pirinča.
Ne treba vam posebna posuda za pripremu pirinča, već samo obratite pažnju da odstoji 10 minuta sa poklopcem kako biste bili sigurni da je vlaga ravnomerno raspoređena.

9. Naučite kada da dodajete so.
So pomaže u naglašavanju i isticanju različitih ukusa i preporučljivo je dodati je u praktično sve, čak i kada pravite dezert. Bitno je dodati je pre ili u toku kuvanja, kako bi se desila pravilna apsorpcija natrijuma.

10. Posle pečenja pustiti meso da malo odstoji.
Razlog je jednostavan. Za vreme pripreme sva voda se skuplja u sredini mesa i treba neko vreme da se meso opusti i da se sve arome i okusi raspodele. Ne treba dugo čekati, samo nekoliko minuta i već će se svi sokovi raspodeliti.

11. Dodajte ljutine.
Iako niste fan ljute hrane, ne znači da treba apsolutno izbegavati ljute paprike. Kada se koriste u pravoj proporciji, malo ljutine može da doda mnogo kompleksnije ukusa, čak i siromašnom receptu. Obratiti pažnju samo sa kojim sastojcima je mešate.

12. Ne žurite.
Strpljenje je vrlina, pogotovo što se tiče kuvanja. Bolje je izdvojiti koji minut više, kako biste npr. Dodavali začine, jedan po jedan, ili sačekali da testo kolača polako naraste, umesto pojačavanja toplote i rizikovanja gorenja korica.

13. Redovno oštrite noževe.
I ako zvuči kontradiktorno, oštar nož je najbezbednija opcija u kuhinji. Manje su šanse da povredite prste, jer oštar nož neće skliznuti kao tup. Korišćenje oštrih noževa olakšava da precizno sečete, i čini da je meso tanje, nežnije, da je povrće jednako skuvano i da je pita isečena na jednake delove.

14. Naučite kada da ispirate pastu, a kada ne.
Kada servirate pastu, toplu, sa sosom, nikada je ne treba prethodno ispirati. Skrob koji ostane na njoj je poželjan, kako bi se sos lepo spojio sa pastom.
U slučaju da pripremate hladnu salatu, tada je uredu isprati je.

15. Izlupati meso tučkom.
Ovaj korak će pomoći da se vlakna u mesu omekšaju, što će učiniti meso lakšim za žvakanje i probavu.

16. Ostavite smešu (testo) za kolačiće u frižideru pre pečenja.
Generalno pravilo je da ostavite testo bar 30 minuta da se ohladi u frižideru.
Kolači koji su napravljeni od prethodno ohlađenog testa su ukusniji. Hlađenje pomaže da kolačići dobiju bogatiju boju, da se manje rašire i da razviju bogatiju teksturu.