Kako do savršenog roštilja uz ExtraFino

Roštilj je više od običnog jela. To je odličan povod za okupljanje, dobro društvo i klopu. Nije Prvi maj jedini dan kada se roštilja. Dovoljno je da sunce zasija i da je napolju malo toplije. S obzirom da kreće lepše vreme, verujemo da u planu imate bar jedan piknik ove godine i baš zbog toga ćemo vam, dalje u tekstu, ispisati korisne savete za kako doći do savršenog roštilja.

Pravljenje vatre
Gorivo koje koristimo za vatru može da utiče i nam sam ukus vašeg roštilja. Najsigurnija odluka je da koristite drveni ugalj (ćumur), a kasnije možete da dodajete isečena drva.
Izbegavajte ugalj koji se i na koji način oseti na benzin, jer može da pokvari hranu, zbog načina pravljenja takvog uglja.

Priprema
Žar treba da bude vreo, ali ne previše vreo, ako ne možete da stojite blizu njega, znači da ne treba da pečete na njemu. Založite vatru ranije kako bi se plamen ugasio pre nego što počnete da pečete. Ugalj bi trebalo da postane bele pepeljaste boje.

Marinirati ili začiniti
Ako ćete marinirati, neki eksperti će reći da je najbolje to uraditi veče pre. Marinada omekšava meso i dodaje mu sočan ukus. Ukoliko ste se odlučili da začinite meso, možete uraditi pre samog stavljanja na roštilj i u tom slučaju ne morate koristiti ulje, jer ako je dobra temperatura žara, meso se neće lepiti. ExtraFino nudi svoj dodatak jelima kojim možete začiniti vaše meso i koje će doprineti ukusu vašeg roštilja.

Meso
Jedna od najbitnijih stvari jeste da meso bude sveže. Meso možete blago nalupati tučkom sa jedne strane, tako da sokovi koji će mu dati ukus i mekoću, u njemu i ostanu. Meso bi trebalo da je sobne temperature, te ne bi bilo loše da ga izvadite iz frižidera barem dva sata pre pečenja.

Način pečenja na roštilju
Postoje direktan i indirektan način pečenja na roštilju. Kada se radi o direktnoj metodi, hrana je postavljena direktno iznad žara.
Ovaj metod najbolje odgovara manjim komadima koji su brzo gotovi, kao što su pileće belo meso, hamburgeri, krmenadle, fileti ribe, morski plodovi ili iseckano povrće.
Kod indirektne metode, hrana se postavlja pored vatre, a ne direktno iznad. U ovom metodu se koristi poklopac, kako bi vazduh kružio i kako bi se hrana pekla polako. Indirektna toplota je idealna za veće komade kao što su cela ptica ili rebra.