Zdravstvene beneficije pasulja

Pasulj(Phaseolus vulgaris) je biljka iz porodice mahuranki. Kultiviše se preko 1000 godina i danas je bitan izvor hrane širom sveta. Nekoliko vrsta pasulja rastu u ljuskama ili kapsulama koje se razvijaju iz cveća. Oni su pristupačni suvi, konzervirani ili zamrznuti. Suvi pasulj je potrebno skuvati kako bi omekšao dovoljno da bismo mogli da ga jedemo. Konzervirani i zamrznuti pasulj je obično spreman za jelo nakon podgrevanja u rerni ili mikrotalasnoj.
Pasulj sadrži aminokiseline, koje su gradivni elementi proteina koje telo koristi da se zaceli i pravi nova tkiva, kosti, mišiće, kosu, kožu i krv.

Pasulj nudi nekoliko zdravstvenih beneficija:

1.Protein
Protein je bitan nutrijent koji igra ključnu ulogu u održavanju i obnovi tela. Pasulj je bogat aminokiselinama, gradivnim elementom proteina.
Čini odličan izvor proteina vegeterijancima i veganima i sadrži ostale hranljive materije koje daju energiju.
Sadrži malo kalorija i zasićenih masti naspram mesa i punomasnih i niskomasnih mlečnih proizvoda.

2.Folat
Pasulj takođe sadrži i folat. Folat je važan za opšto zdravlje, učestvuje u pravljenju zdravih crvenih krvnih zrnaca i pomaže u prevenciji defetka nervnog creva kod fetusa tokom trudnoće.

3. Antioksidante
Prema istraživanju, pasulj sadrži velike doze polifenola. Beli pasulj ima 51mg. Polifenoli su mikronutrijenti i obično idu zajedno uz antioksidante. Antioksidanti se bore protiv efekata slobodnih radikala, koje naše telo proizvodi u toku metaboličkoh i drugih procesa i koji nam štete. Smatra se da polifenol pomaže u lečenju problema sa probavom, dijabetesom i kardiovaskularnim bolestima.

4. Kontrola apetita
Kada osoba jede pasulj, vlakna i zdravi skrob koji pasulj sadrži mogu da pomognu u stvaranju osećaja sitosti.
Ovo može da pomogne u prevenciji prejedanja i da podstakne gubitak neželjenih kila.

5. Zdravlje srca
Istraživanja kardiovaskularnih bolesti i rizika su došli do saznanja da kod ljudi koji redovno jedu pasulj šansa da dođe do infarkta ili nekog drugog kardiovaskularnog problema se znatno smanjuju.

6. Reguliše probavu

Pasulj je bogat vlaknima i iz tog razloga ubrzava varenje, odnosno probavne procese. Efikasno zasićuje, a bogat je gvožđem i magnezijumom koji otpuštaju mišiće nakon vežbanja.

7.Masna jetra (steatoza)

Masna jetra nastaje kada se mast akumulira u jetri. Može da se razvije pored gojaznosti, visokog holesterola ili visokog krvnog pritiska.
Doktori baziraju tretman bolesti masne jetre na gubitku kila i kontrolisanju šećera u krvi, kao i smanjenju masnoće u krvi, kao što su trigliceridi ili loš holesterol. Dobar korak ka lečenju jeste zamena masnog mesa, koje i ako sadrži proteine koji su važni takođe sadrži i loše masti, sa proteinima iz pasulja. Jer je bogat vlaknima pasulj takođe podstiče sagorevanje masnih naslaga.

Ako ste se odlučili da obogatite ishranu pasuljem ili da umanjite unos mesa, ExtraFino vam nudi pasulj Gradištanac i pasulj Tetovac koji su odlični za pravljenje raznovrsnih recepata.